Η Εστίαση αποτελούσε ανέκαθεν μεγάλο ποσοστό της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια η μορφή των καταστημάτων εστίασης έχει αλλάξει. Νέοι μεγάλοι χώροι έχουν δημιουργηθεί με προσεγμένη διακόσμηση, κουζίνες που έχουν άμεση επαφή με το σαλόνι του καταστήματος, αίθρια από υαλοστάσια με πολύ μεγάλες θερμικές απώλειες κτλ. Πολλά καταστήματα αυτού του είδους λειτουργούν πλέον ως πολυχώροι με φαγητό – καφέ και ποτό.

Η παραπάνω εξέλιξη έχει αλλάξει άρδην τον τρόπο μηχανολογικού σχεδιασμού των καταστημάτων εστίασης, καθώς παρότι οι κουζίνες είναι μέσα στο σαλόνι του καταστήματος δεν επιτρέπονται οι μυρωδιές και οι καπνοί,  ενώ οι ανάγκες κλιματισμού των χώρων έχουν αυξηθεί πολύ καθώς τα κλειστά με υαλοστάσια αίθρια απαιτούν ιδιαίτερο τρόπο αντιμετώπισης.

Είναι πλέον αντιληπτό ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων σε τέτοιους χώρους ξεφεύγει από το γνωστικό αντικείμενο των απανταχού ‘’μαστόρων’’ και απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό, γνώση του αντικειμένου και ιδιαίτερες ικανότητες στην υλοποίηση των έργων.

Ο κλιματισμός, ο εξαερισμός, η απαγωγή των χοανών της κουζίνας μέχρι το δώμα, καθώς και οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου για τις μαγειρικές συσκευές και την θέρμανση, σε συνδυασμό με την μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας και την αξιοπιστία, αποτελούν πλέον έναν γρίφο, η λύση του οποίου εξασφαλίζει πλέον την επιτυχία των καταστημάτων εστίασης. Επιπλέον η πολυπλοκότητα των κατασκευών έχει δημιουργήσει την ανάγκη της προληπτικής συντήρησης από εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό.

Η Γιαννόπουλος Οδυσσέας & Συνεργάτες διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία στις μηχανολογικές εγκαταστάσεις του συγκεκριμένου τομέα έχει εκτελέσει υποδειγματικά έργα που έχουν αποτελέσει πρότυπα. Οι γνώσεις, η διαθεσιμότητα και ο επαγγελματισμός όλης της ομάδας, μπορούν να εξασφαλίσουν την μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα σε τέτοιου είδους έργα!